Jutawan Forex 2013




Jutawan Forex 2013Jutawan Forex Saya percaya anda sudah tentu pernah tahu atau dengar tentang FOREX sebelum ini. Atau mungkin juga anda pernah melakukan dagangan FOREX tanpa anda sedari. Forex atau atau FX adalah singkatan kepada Foreign Exchange (Tukaran Matawang). Bagi anda yang pernah ke luar negara, sudah tentu e pernah menukar wang di mana-mana penggurup wang (trocador de dinheiro). Contohnya, jika anda ingin ke Amerika Syarikat. Anda perlu menukar wang anda kepada Dolar dos EUA sebagai persediaan untuk perbelanjaan anda di sana nanti. Anda mungkin ingin membawa wang saku sebanyak RM 1.000. Anda boleh menukar wang anda kepada matawang Dolar dos EUA com mana-mana trocador de dinheiro com taxa de transferencia e mudanca de dinheiro, alem de trocar dinheiro com KLIA sebelum berlepas, atau trocadilho de dinheiro cambial do aeroporto John F Kennedy de New York setibanya anda di sana. Walaupun anda boleh menukar Ringgit Malasia com mana-mana, trocador de dinheiro, anda pasti akan dapati, kadar yang di kenakan adalah berbeza-beza di antara satu money changer cambista de dinheiro dinamarques yang lain. Anda mungkin mendapat kadar MYR1USD0.28 daripada money changer berdekatan rumah anda, MYR1USD0.25 di KLIA dan mungkin MYR1USD0.20 jika anda menukarnya di JF Kennedy Airport. Jika anda pernah melakukan aktiviti sedemikian, bermakna anda sudah pun melibatkan diri dalam Forex. Iaitu pertukaran atau perdagangan matawang atau juga dikenali sebagai FX. Setiap hari berjuta-juta orang memperdagangkan matawang di seluruh dunia. Ada yang memperdagangkan di money changer dan ada juga yang melakukannya melalui banco-banco dan ada juga yang melakukannya melalui broker-broker FOREX. Sama juga seperti pengalaman anda sebelum ini, trocador de dinheiro, lain kadarnya, corretor de emprestimo da empresa jujuba FOREX, masing-masing menetapkan kadar yang berbeza mengikut kehendak masing-masing. FOREX merupakan satu pasaran kewangan yang terbesar di dunia di mana nilai dagangan secara purata mencecah sehingga USD 2,5 trilhoes dalam satu hari. Jumlah ini adalah sebanyak 100 kali ganda nilai dagangan saham di Nasdaq dalam satu hari. Perdagangan FOREX berjalan tanpa henti selama 24 jam setiap hari kecuali Sabtu dan Ahad. Dagangan FOREX setiap hari bermula jam 8 pagi Isnin di Sydney (5 pagi Isnin waktu Malasia) dan kemudiannya bergerak mengelilingi dunia dengan diikuti oleh pasaran TOKYO (9 pagi waktu Malasia), Londres (4 petang waktu Malasia) e Nova York (8 malam waktu Malasia ). Sebaik sahaja pasaran di New York ditutup (jam 5 pagi waktu Malaysia), dagangan seterusnya akan bersambung dengan pasaran di Sydney semula dan akan berterusan sehingga 5 petang Jumaat di New York (5 pagi Sabtu waktu Malasia). Selepas itu, kita bolehlah berehat daripada trading pada hari Sabtu dan Ahad. Dagangan akan bersambung semula pada pagi Isnin berikutnya. FOREX juga merupakan suatu perdagangan yang unik. Pasaran FOREX tidak berpusat. Tiada bursa yang khusus untuk FOREX seperti bursa saham dan tiada kadar harga yang seragam dalam perdagangan FOREX. Setiap broker menawarkan harga yang berbeza kepada pelanggan masing-masing. Terdapat dua jenis dagangan FOREX iatu SPOT FOREX do FUTURE FOREX. Dalam SPOT FOREX pedagang membeli atau menjual matawang pada masa yang sama. Manakala FUTURE FOREX adalah berkonsepkan satu perjanjian untuk membeli dan menjual sesuatu matawang pada masa akan datang yang telah dipersetujui bersama samaada dalam tempoh satu bulan, dua bulan ataupun tiga bulan akan datang. Saya tidak akan membincangkan perdagangan UTURE FOREX dalam blog ini. Saya hanya akan membincangkan tentang SPOT FOREX. Sejarah FOREX berlina selepas berakhirnya sistem kadar tukaran tetap dan bila bermula kadar tukaran fleksibel sekitar tahun 70an. Pada ketika itu dagangan FOREX hanya dilakukan di antara institusi kewangan seperti bancario bancario, syarikat multinasional dan pedagang-pedagang besar sahaja. Hanya mereka yang mempunyai latar belakang kewangan yang kukuh dibenarkan untuk melakukan dagangan ini. Matawang utama yang diperdagangkan ialah Dolar dos EUA, EURO, iene japones, Swiss frank dan British libra esterlina. Mulai tahun 1997, seiring dengan perkembangan internet, FOREX mula didagangkan melalui internet. Jumlah dagangan juga mula dipecahkan kepada unit-unit yang lebih kecil. Broker-broker FOREX mula memperdagangkan matawang ini kepada pedagang-pedagang kecil seperti saya dan anda. Pada masa sekarang, walaupun telah wujud beratus-ratus corretor FOREX diseluruh dunia, banco-banco besar bertaraf antarabangsa masih merupakan pedagang matawang yang utama dalam perdagangan FOREX ini. Deutsche Bank adalah merupakan salah satu pedagang utama selain daripada UBS, City Group, HSBC, fx, J. P. Morgan Chase, Coldman Sachs, ABN Amro, Morgan Stanley e Merril Lynch. Kesemua bank ini dikatakan menguasai lebih daripada 70 dagangan FOREX dalam satu-satu masa. Terdapat dua jenis corretor FOREX pada masa ini iaitu ECN (Rede de Comunicacao Eletronica) do Market Maker. ECN biasanya menguruskan dagangan dalam kuantiti yang lebih besar, pelangan mereka biasanya terdiri di kalangan banco-banco dan juga institusi kewangan lain. Corretora ECN tidak banyak. Mereka hanya menjadi orang tem um banco antagonico atau institusi institusi kewangan lain. Adakalanya sesuatu matawang itu dijual dan dan dibeli por pedagang ECN pada harga yang sama. Jadi, bagaimana mereka mendapat keuntungan Mereka mengenakan komisyen ke atas setiap transaksi atau dagangan yang dilakukan. Itulah keuntungan mereka. Berbeza dengan broker Market Maker, mereka berurusan dengan dagangan yang lebih kecil dan pelanggan utama mereka ialah individu seperti anda dan saya. Broker jenis ini tidak mengenakan komisyen. Sebab itu biasanya anda akan temui dalam iklan mereka Zero Comission atau Comission Free. Jadi bagaimana mereka untung Keuntungan mereka ialah daripada espalhou. Distribua yang dikenakan adalah berbeza mengikut par dan juga berbeza di antara satu broker dengan broker yang lain. Apakah par Dagangan FOREX dilakukan dalam bentuk pasangan atau pun pair, seperti EUROJPY, USDCHF e USDGBP. Matawang pertama dikenali sebagai moeda base manakala matawang kedua dikenali sebagai cotacao moeda atau contador moeda atau termos moeda. Bagaimana pulak dengan espalhou Apabila kita memperdagangkan matawang, kita akan diberikan dua sebutharga iaitu lance per ask. Sama juga ketika kita berurusan dengan penggurup wang. Sebagai contoh, par EURUSD 1.23851.2390: 1.2385 dikenali sebagai preco de oferta manakala 1.2390 pula ialah peca preco. Oferecer ialah harga yang ditawarkan jika anda ingin menjual base moeda manakala pedir pula ialah harga yang ditawarkan jika anda ingin membeli moeda base. Jika anda perhatikan, anda terpaksa membeli dengan harga yang lebih tinggi dari harga jualan. Perbezaan harga jual dan beli inilah yang merupakan keuntungan kepada intermediario pihak ataupun dikenali sebagai espalhado. Untuk pengetahuan anda, perdagangan FOREX di Malasia hanya dibenarkan kepada institusi kewangan seperti bank, money changer dan institusi-institusi yang dibenarkan sahaja. Tiada lesen broker FOREX dikeluarkan kepada mana-mana syarikat. Jika anda melihat ada terdapat iklan syarikat FOREX berhampiran tempat anda, mereka sebenarnya menjalankan urusniaga yang tidak sah di sisi undang undang Malasia, maknanya beroperasi tanpa lesen. Mereka cuma mendaftar syarikat mereka de SSM (Suruhanjaya Syarikat Malaysia) tetapi mereka tiada lesen untuk memperdagangkan matawang. Sekiranya pihak berkuasa menyerbu syarikat berkenaan, para pelanggan syarikat itu mungkin tidak akan mendapat semula segala pelaburan mereka. Oleh itu berhati-hati lah. Jalan Jutawan Forex Sekarang saya lebih menggunakan teknik Preco Acao atau ada yang sebut sebagai negociacao nua. Saya kurang indicador de menggunakan. Beberapa bukan ni saya banyak membaca tentang Formacao de alta acao de preco de probabilidade. Pada saya teknik ini lebih tenteram da mudah untuk difahamkan. Terutama bagi yang baru nak belajar tentador Forex, elok sangat belajar dan fahamkan Preco Acao ini. Sebab, dengannya baru kita betul2 faham sifat pergerakan Forex ini. Saya mula mengumpul formation2 yang Probabilidade elevada do comercio menggunakannya. Nanti jika ada kelapangan masa, saya post tentang formation2 ini Kalau pernah baca post saya pada fev 2013 (ye. Lama punya post tu kan ...), strategi multi akaun ni saya pernah setup, tapi tak pernah berjaya laksanakan. Akaun yang buat dulu trocadilho dah luput, tak boleh nak access dah. Tak apalah. Kita buatlah yang baru. Saya baru comeca semula projek ini pada hujung Mac. Pada 25 Mac saya memulakan deposito USD1000 ke akaun ibu. Sekarang ni, akaun ibu saya menggunakan Broker Forts. Kenapa Forts - sebab IB dia seorang kawan. Kalau ada apa2 hal broker ni, dia akan bagitau saya dan cepat2 selamatkan duit dalam akaun itu. Kita tak tau corretor ni, kadang2 ada juga corretor yang ada masalah dan melenyapkan duit orang. Satu lagi, Forts ni ada programa afiliado yang bagus. Kita pun tak tau bila kita comercio do comercio, tiba2 akaun afiliado kita ada banyak baki. Saya buat self affiliate je. Makna buat 2 akaun - akaun atas (atau akaun affilite) saya guna nama isteri. Di bawahnya, adalah akaun2 yang saya gunakan untuk trading. Cliente saya adalah saya sendiri. Huhuhu Alhamdulillah, sebelum masuk April (sebelum GST ..hehe) saya berjaya menggandakan akaun ibu ke USD2500. Retirar USD500 dan tinggalkan akaun ibu ni. Saya buat akaun Rempit yang pertama - corretor de denagas FBS. Kenapa FBS - sebab akaun ni spread memang kecik. Depo USD500 dan merempit la disitu. Tapi malangnya deposit ini tak berjaya capai sasaran. Selepas naik hingga ke USD800, akaun ini kaput. Maka saya berbalik ke akaun ibu saya. Trade semula dengan berbaki USD2000 tu, untuk mencari modal semula sebanyak USD500. Alhamdulillah, beberapa hari tercapai dan lajak sampai jadi USD2800. Jadi, retire USD500 e tinggalkan akaun ibu. Saya buka pula akaun Rempit 2 - kali ni dengan broker UMOFX pula. Kenapa UMOFX dan tak sambung dengan FBS. Pertama - kerana saya kenal IB UMOFX ni dan classificacao depo dia yang paling rendah sekarang - masih em RM3.5. Yang kedua, di FBS saya guna akan 5 digitos e agak confuso (selalunya saya guna 4 digitos). Dan akaun Rempit 2 di UMOFX ni saya guna 4 digitos. Tapi, jangan risau. Saya akan kembali bangunkan akaun Rempit 1, bila saya ada modal untuknya. Alhamdullah. Akaun Rempit 2 saya dah berjaya completa o passo 1 malam tadi. Akan comece o passo 2, hari ni. Harap2 minggu depan completar o passo 3. Akaun2 Rempit lain yang menanti modal. Rempit 3 - IKOFX, Rempit 4 - INSTA, Rempit 5 - Exness. Tengah considera MOCASZ. Semua dah setup filial e verificado. Kenapa saya cerita detalhes ni. Untuk panduan saya dan orang lain di masa akan datang. Ini adalah tentativa saya yang kedua dengan strategi multi akaun. Tahun 2013 saya gagal, dan kembali belajar dan buat experimen teknik dengan modal kecil (USD10). Agora voltei. Espero que kali ini boleh capai alvo saya yang menjadi tajuk blog ini. Akaun Ibu. USD 2,000 - dah ada. Em espera, bila memerlukan. Strategi Rempit: Passo 1. 500 - gt 1.000 Passo 2. 1,000 - gt 2.000 Passo 3. 2.000 - gt 2.500 Rempit 1. A 1? tentativa falhou. 2? tentativa pendente Rempit 2. Complete o passo 1. Balance USD1,000. Agora, mestre passo 2. Rempit 3. espera modal Rempit 4. espera modal Rempit 5. espera modal. Alhamdulillah. Walaupun lama saya tak update blog ni. Tapi saya tak pernah berputus asa dalam menjayakan matlamat menjadi Jutawan Forex. Setelah berkali-kali saya gagal dan bermacam-macam teknik telah saya cuba, mungkin dalam sebulan dua ini saya menemui teknik yang benar-benar serasi dengan saya. Memang tiada satu teknik yang perfeito, akan ada satu dua posicao yang rugi, tapi secara keseluruhan saya lucro. Masalah saya sebelum ini, walaupun saya telah berjaya menjana berganda-ganda keuntungan daripada modal asal, oleh kerana saya menggunakan teknik margem de composicao, bila ada satu loss, ia merupakan loss yang besar. Ini memberikan kesan psikologi kepada saya. Saya nak cepat recuperar, masuk lagi mercado dengan tergesa-gesa, dengan margem yang lebih besar sebab nak cepat recuperar perda. Namun akhirnya, akaun saya hangus. Itulah yang saya lakukan berulang-ulang kali, sejak saya mulakan blog ini. Sekarang, saya telah belajar daripada pengalaman pahit saya untuk membuat pengawalan akaun secara paksa. Saya mulakan dengan akaun ibu - saya mula dengan USD 1000. Kemudian, saya berjaya menaikkan modal saya - melalui teknik dan sinal yang sangat terpilih dan berhati - kepada USD2500. Saya keluarkan USD500 dan buat akaun lain. Akaun ibu saya biarkan bermodalkan USD2000 dan saya tinggalkan. Seberapa boleh, saya tidak akan trade akaun ibu saya. Ini adalah akaun garantismo saya ketika saya kehilangan semua modal. Cukuplah sekali ini saya deposit RM3700 menggunakan poket saya sendiri. Selepas ini, harapan saya deposit di akaun-akaun Forex saya (ye. Memang akan ada byk akaun. Nanti saya cerita kenapa), adalah daripada penjanaan hasil trading saya. Apa pelan saya. Daripada akaun bermodalkan USD500 itu, saya akan comercio dengan lebih agresif dan cuba menggandakan akaun sehingga 500. iaitu menjadi USD2500. Biasanya saya buat target dengan 3 step. 500 - gt 1000. Kemudian 1000 - gt 2000. Kemudia 2000 - gt 2500. Bila dah capai alvo, saya akan keluarkan USD500 dan buat akaun lain. Akaun berbaki USD2000 ini akan saya tinggalkan sementara saya desenvolve akaun baru dengan modal USD500 tadi. Berapa lama saya boleh capai 500 tu. Berdasarkan beberapa julgamento saya menggunakan akaun cent dengan modal USD10. Saya boleh capai akaun jadi USD50 dalam masa kurang 2 minggu. Ada juga dalam tenta tersebut akaun saya hangus. Tapi saya gerar semula modal USD10 menggunakan akaun USD50 yang terhasil, dan teruskan dengan akaun baru yang lain. Saya merasakan, jika saya berjaya dengan modal USD10, apakah bezanya dengan modal USD500. Yang penting modal compounding mestilah berdasarkan jumlah yang sama. Contohnya, jika pada akaun centra USD10, posicao de partida, diza akan masuk dengan 0.02 lote (nao USD0.20 bagi satu pergerakan pip). Maka, pada akaun USD500 saya akan masuk dengan 0.1 lote (aiitu USD1 bagi satu pergerakan pip). Passo 1. dapatkan 500 pip dengan 0.1 lot setiap posicao supaya akaun saya berkembang kepada USD1000 Passo 2. dapatkan 500 pip dengan 0.2 ponto de posicao do lote supaya akaun saya berkembang kepada USD2000 Etapa 3. dapatkan 125 pip dengan 0,4 lot setiap posicao supaya akaun saya berkembang kepada USD2500 Jika berjaya, retire USD500 a mais de buat akaun baru. Repita o passo 1.